Norpasta ilmastonmuutokseen: kuulumisia kirkon ympäristöpäiviltä

7th syyskuu 2016

A Rochan edustajia oli mukana evankelisluterilaisen kirkon ympäristöpäivillä 6.-7.9. Mikkelissä. Päivien yleisotsakkeena oli yksi reformaation merkkivuoden kolmesta pääteemasta, ”Luomakunta ei ole kaupan” (Creation – Not For Sale). Käytännössä päivillä keskusteltiin hyvin monenlaisista asioista, mutta ilmasto ja norppa saivat tiettyä erityishuomiota.

Tunnettu luontokuvaaja ja vaikuttaja Juha ”norppa” Taskinen piti värikkään esitelmän saimaannorpan nykytilanteesta. Illalla nähtiin vaikuttava Järven tarina -elokuva, jossa sama eläin esiintyi myös, monien muiden ihmeellisten ilmiöiden joukossa. Taskinen kuvasi koskettavasti eri tunteita, joita norppiensuojeluun liittyy. Suurta iloa syntyy, kun ihmisvoimin tehty pesä toimii ja norppa synnyttää kuutin kolatun lumen alla. Ja särkevää kipua tunnetaan, kun verkosta löytyy kuollut norppa.

Ilmastotutkija Laura Riuttanen ja Pariisin ilmastokokouksessa mukana ollut Kirkkohallituksen asiantuntija Ilkka Sipiläinen keskustelivat ilmastovaikuttamisen tilanteesta. Riuttanen toi esiin, kuinka haastavia toimenpiteitä 1,5 asteen lämpötilanousussa pitäytyminen vaikuttaa vaativan.

Tällaiset tilanteet nostavat esiin tarpeen pysähtyä ympäristöasioiden herättämien tunteiden äärelle. Ympäristöahdistuksen käsittelytarvetta nostivat esiin sekä aamujumalanpalveluksessa saarnannut kirkkohallituksen jumalanpalvelus ja yhteiskunta -yksikön johtaja Pekka Rehumäki että yleisökommentissaan A Rochan puheenjohtaja Panu Pihkala.

A Rocha oli mukana myös uusia ideoita käsitelleessä sessiossa ja varapuheenjohtaja Anssi Almgrenin johtamassa kanavatyöskentelyssä, jossa pureuduttiin rakenteelliseen syntiin. Päivillä nostettiin esiin rakenteellisia vaikuttamisyrityksiä, kuten Changemakerin Kadonneet eväät -kampanja, joka keskittyy ylikalastukseen, ja Suomen Lähetysseuran tuore hiilidioksidipäästöjen kompensointitoiminta. Puunistutusta voi toteuttaa myös A Rochan järjestöperheeseen kuuluvan Climate Stewards -toiminnan kautta.

Kirkon ympäristöpalkinto myönnettiin Partaharjun toimintakeskuksen esteettömälle luontopolulle. Taustatekijänä mainittiin paikkaan liittyvä pitkäjänteinen kristillinen ympäristökasvatustyö.

Kirkon ympäristöpäivät järjestetään kahden vuoden välein. Seuraavilla päivillä lienee käytössä uusi versio Kirkon ympäristödiplomin käsikirjasta, jonka uudistusprosessiin myös A Rocha tarjoaa asiantuntemustaan. Samalla olisi tärkeää tarkastella myös laajemmin suomalaisen kristillisen ympäristötyön tilaa. Huomio kiinnittyy niihin seurakuntiin ja kirkkokuntiin, joissa ympäristödiplomia ei ole. On olennaista etsiä realistisesti mutta rohkeasti mahdollisuuksia ympäristövastuullisuuden kasvattamiseen eri konteksteissa.

A Rocha Suomen pj Panu Pihkala

pihkala arocha syyskuu2016

(kuva: Ilkka Sipiläinen)

Yhdistyksen kokous ja yhdistyksen purkaminen 17th kesäkuu 2020
A Rochan väki puhuu ympäristöahdistuksen käsittelyn puolesta 27th marraskuu 2016
Uutisia
Norpasta ilmastonmuutokseen: kuulumisia kirkon ympäristöpäiviltä 7th syyskuu 2016
Uutta riparimateriaalia: Linnut 2nd elokuu 2016