Työskentely, osa 1.

« Edellinen vaihe ¦ Materiaalisivu ¦ Seuraava vaihe »

Tulevaisuus monin eri silmin

Sekä luterilainen usko että suomalainen yhteiskunta ovat rakentuneet yhdistelmälle uudistamisen rohkeutta ja perinteen vahvuuksien säilyttämistä.

Tässä harjoituksessa päästetään hetkeksi irti nykyhetken rajoituksista ja pohditaan sitä, millainen olisi toivottava, oikeudenmukainen ja kaikille hyvä maailma – niin ihmisille, eläimille kuin muullekin elolliselle ja elottomalle luonnolle.

Työskentely rakentuu kahdesta vaiheesta, joista voidaan toteuttaa myös vain jompi kumpi. Ensimmäinen osa on kuitenkin suunniteltu johdattamaan toiseen.

Digitaalisen sovellus:

Väline: Padlet on perusominaisuuksiltaan ilmainen palvelu. Sillä voi luoda nettiin virtuaaliseinän, jolle käyttäjät voivat kerätä esim. jotain kysymystä koskevia vastauksia ja materiaalia.

Käyttöönotto:

 1. Osoitteessa https://padlet.com/ luo tunnus tai kirjaudu palveluun (kielen voit kirjautuneena halutessasi vaihtaa suomeksi kohdasta Settings).
 2. Kirjautuneena kun avaat jonkin alempana tällä sivulla olevista eri skenaarioille tehdyistä Padlet-seinistä, löytyy oikealta ylhäältä teksti ”Tee uudestaan”. Paina sitä ja sitten ”Tee muutokset”, jolloin saat itsellesi käyttöösi samanlaisen Padlet-seinän täysin hallintaoikeuksin.
 3. Seinäsi osoitetta voit muuttaa ratas-kuvakkeesta ilmaantuvan ikkunan alaosasta. Muitakin asetuksia voit muokata (mm. seinän www-osoitetta, nimeä ja ohjeita). Käyttöasetuksiltaan kyseiset mallit on muotoiltu sellaisiksi, että niissä a) kuka vain sivulle menevä voi lisätä vastauksen, joka b) tulee näkyviin vasta, kun seinän pääkäyttäjä hyväksyy sen ja c) hyväksytyt vastaukset tulevat näkyviin siistissä järjestyksessä.

Tehtävän ohjeistus

3-5 hengen ryhmissä

Kukin ryhmä valitsee tai ohjaaja antaa heille yhden tulevaisuuden skenaarion. Skenaariot sekä niiden kuvat ja esimerkit Padlet-sivuista ovat:

Jokainen skenaario esitellään kuvan muodossa ja nuoret saavat ensin tutustua kuvaan. Tämän jälkeen jokaiselle ryhmäläiselle jaetaan rooli. Keskustelua jatketaan seuraavien apukysymysten avulla siten, että kukin eläytyy annettuun rooliin. Tässä vaiheessa voidaan antaa Padlet-seinien osoitteet ryhmille ja kukin keskustelija (jos jokaisella on oma laite) tai ryhmä yhdessä (jolloin riittää yksi laite ryhmää kohden) merkkaa eri rooleista nousevia näkemyksiä oman skenaarionsa Padlet-seinälle.

Roolit:

 1. perheenäiti, 3 lasta, asuu kerrostalossa kaupungissa
 2. Kolmekymppinen liikemies, asuu yksin
 3. 80-vuotias eläkeläinen, asuu palvelutalossa
 4. 10-vuotias koululainen, asuu kaksin äidin kanssa
 5. 50-vuotias mies, asuu maaseudulla pienessä kylässä

Apukysymykset:

 • Mitä hyviä puolia tässä tulevaisuudessa on?
 • Mitä huonoja puolia tässä tulevaisuudessa on?
 • Kuka hyötyy eniten tässä tulevaisuudessa?
 • Kenen osa on heikompi?
 • Haluaisiko roolihahmo elää tällaisessa tulevaisuudessa?

Ryhmissä isonen voi toimia keskustelun vetäjänä ja haastatella jokaista roolihahmoa kysyen apukysymyksiä. Isonen voi toimia myös kirjurina, joka lisää ryhmässä esiintyviä näkemyksiä Padlet-seinälle keskustelun lomassa. Myös omia kysymyksiä saa keksiä. Myös ohjaajan kannattaa kierrellä ryhmissä kuuntelemassa ja katselemassa.